" Pazarlama bir harcama degil; gelecek icin markaniza yaptiginiz bir yatirimdir."
Hepimizin bildiği gibi 2001 yılında Türkiye’de piyasaların alt-üst olduğu, ekonomik olarak sıkıntılı bir donemden geçtik. Bu donemde Türkiye piyasalarında varlıklarını sürdüren markaları incelediğimiz zaman kısa vadeli pazarlama stratejilerine sahip olan markaların yok olduğunu veya pazar paylarının ciddi bicimde erozyona uğradığını gördük.
İletişim ve reklam bütçelerinden tasarrufa gitmek yerine; uzun vadeli stratejilerle yola çıkan şirketlerin ise krizi fırsata çevirip krizden faydalandığı ve pazar paylarını ciddi bicimde arttırdıklarını söyleyebiliriz.
Yasayan en büyük pazarlama gurularından birisi olarak gösterilen Philip Kotler bir röportajında, durgunluk dönemlerinde şirketlerin en çok reklam bütçelerini kestiğine ve bunun sonucunda beklenen gelirlerinin ciddi düşüşler yaşadığına değinmiş ayrıca; Kmart’in CEO sunun yerel bir krizde ilk olarak pazarlama butcesinden tasarrufa gittigini ve musterilerini pazarindaki ezeli rakipleri olan Target ve WalMart a kaptirdiginın örneğini vermiştir.
Kişisel fikrime göre ise; ekonomik durgunluk dönemlerinde iletişim (promotion) faaliyetlerinden tasarrufa gitmek yerine, bu hatayı yapmış olan rakiplerinizden pazar payı kapmak adına; iletişim faaliyetlerinizde çeşitlendirme yoluna gitmenizin daha rasyonel bir çözüm olacaktır.
Sadece görsel medya reklamlarına harcanan devasa bütçelerin yerini gerilla marketing (event marketing, youthmarketing vb..) faaliyetlerine ayrılması hem hedef kitlemizle aranızdaki ilişkiyi sıcak tutmamıza yardımcı olacak, hem de günümüzün ve özellikle Türk insaninin en önem verdiği konulardan biri olan kulaktan kulağa pazarlama (WOM Marketing) fonksiyonu başlatılmış olacaktır.
Görsel yada yazılı hiçbir reklam sizi bir urunun faydalarına bir dost tavsiyesi kadar ikna edemez.
Örnek vermek gerekirse Tv de verilecek bir reklam ve ona harcanacak dev bütçeler yerine konuda uzman bir yazarın köse yazısında ürününüzden bahsetmesi çok daha etkili ve çok daha düşük maliyetli bir iletişim taktiğidir.
Çeşitlendirmeye ayrı bir örnek yüzyılın buluşu olan ve kullanım sayısı ciddi artış gösteren olarak artan internet reklamları olabilir.
Youtube aracılığı ile müşterilerinizin ürününüzü kullanırken yorumlarını içeren videolarını kayıt ettikleri ve aralarında oylama yapabilecekleri basit bir yarışma başlatın .. ( Viral Marketing) yarışmanın kazananını görsel medyada kullanacağı konusunda bilgilendirme yapın. Ardından arkanıza yaslanıp zamanın geçmesini bekleyin. Kampanyanın sonuçlanması en azından 3 aylık bir süreci içereceğinden projenin olgunlaşması için gereken zaman sağlanmış olacaktır.
Bu kampanya bir süre sonra çok düşük maliyetli bir Kulaktan kulağa pazarlama (WOM marketing) kampanyası haline dönüşecek urununuz için çok düşük maliyetli reklam kampanyası başlamış olacaktır.
Son olarak özellikle kriz dönemlerinde markanızı bir odaya hapsedip oksijensiz bırakmak yerine odanıza küçük küçük farklı pencereler açmak markanızın krizlerde boğulmasını engelleyecek en önemli unsurlardır.
Hakan URCU
No comments:
Post a Comment